top of page

A Sandy hurrikán

a negyedik feladat megoldása


A Sandy hurrikán hármas erősségű trópusi ciklon volt 2012. októberében a Karib-térségben és Észak-Amerika keleti partvidékén.

A hurrikánképződést nyomon követő meteorológusok 2012. október 22-én észlelték, hogy az addig 18-as számú trópusi depresszió néven nyilvántartott időjárási képződményben a szélsebesség elérte a trópusi vihar fokozat alsó határát jelentő 63 km/h-t. A keletkezett trópusi vihar a „Sandy” nevet kapta. A ciklon a Karib-tenger délnyugati térségében volt, és délnyugat felé tartott.

Másnap a ciklon északnak fordult, egyes fokozatú hurrikánná erősödött és 24-én délután elérte Jamaicát. A szélsebesség ezen a ponton 130 km/h volt.

Huszonötödikére virradó éjjel Sandy mozgása felgyorsult, és a vihar kettes fokozatúvá erősödött, majd 25-én hajnalra Santiagótól nyugatra elérte a kubai partokat. A hurrikán magja ezen a ponton 40–45 km átmérőjű volt. A szélerősség 180 km/h-s széllökések mellett 130 km/h volt. A ciklon 30 km/h sebességgel észak felé mozgott. A nap folyamán a hurrikán áthaladt Kuba nyugati része fölött és elérte a Bahama-szigeteket. Pályája enyhén észak-északnyugati irányba fordult.

Október 26-án a hurrikán továbbra is a Bahamák térségében pusztított, bár intenzitása egyes fokozatúvá gyengült. A szélsebesség 100–120 km/h volt. Október 27-én hajnalban 110 km/h maximális tartós szélsebesség mellett 969 milibar volt a központi légnyomás. Másnap a hurrikán északkeleti irányban folytatta útját az észak-amerikai partok mentén, 22 kilométeres óránkénti sebességgel. Délben a vihar magja New Yorktól 930 kilométerre délre, az észak-karolinai 440 kilométerre délkeletre volt. A maximális tartós szélsebesség 120 km/h, a minimális légnyomás 951 millibar volt.

Október 29-ére virradó éjjel a vihar a várakozásoknak megfelelően észak-északnyugati irányba fordult. Reggel nyolc órakor New Yorktól mintegy 500 km-re dél-délkeletre volt a hurrikán magja és 32 km/h sebességgel mozgott. A maximális tartós szélsebesség 140 km/h-ra erősödött, a minimális légnyomás pedig 946 millibarra esett. Délután két órakor a vihar középpontja 44 km/h sebességgel haladt északnyugat felé, és New Yorktól mintegy 285 kilométerre dél-délkeletre volt. A maximális tartós szélsebesség 150 km/h-ra nőtt, a minimális légnyomás pedig 940 millibarra esett. Este nyolckor a New Jersey-beli Atlantic Citynél ért partot a vihar. A legnagyobb tartós szélsebesség 130 km/h volt. New Yorkban két és fél méteres vihardagály keletkezett.


About Page

Hi, thanks for stopping by!

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page